TURİZM sektörü, Türk ekonomisinin en kritik atar damarlarından biri halini almış ve ülke ekonomisine doğrudan döviz girişi katkısı ile nefes aldıran bir sektör özelliği taşımaktadır.

Doğanın muhteşem güzellikleri, 0’dan 5000 metre rakıma kadar birbirinden ayrı coğrafi şartları, denizleri, gölleri her bölgesinde farklı endemik bitki örtüleri ile ülkemiz adeta bir turizm cenneti konumundadır.

Türkiye’nin doğa güzellikleri ve tarihini tanıtmak, daha fazla turist gelmesi için yatırım yapmak, ulaşım ve tur olanaklarını artırmak, tanıtıcı faaliyetler ile Dünya’nın her yerine ulaşmak milli meselelerden birisi olmalıdır.

Tüm bu imkân ve güzelliklerin buluştuğu noktalardan birisi olan Kahramanmaraş için “Turizm” ilk öncelikli konu olmalıdır.

2023 yılında ev sahipliğini yapacağımız Expo 2023 “Doğa dostu şehir ve duyarlılık” temasıyla Onikişubat ilçemizde gerçekleşecek. Dünya’nın en büyük uluslararası organizasyonlarından birisi olan expo’lar, ev sahibi ülke ve şehirler açısından ciddi oranda tanınma ve reklam fırsatı sağlamaktadır.

Yalnızca 1 yıl içerisinde 60’a yakın ülkeden 2 milyona yakın turistin gelmesi beklenen bu fuar, Kahramanmaraş için bir milat olabilir. Yerel yönetiminden, sivil toplum kuruluşlarına, basın yayın organlarından üniversitesine kadar, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Vali öncülüğünde derhal bir araya gelinip, şehrin tanıtımı ve eksiklikleri üzerine ciddi bir müzakere alanının oluşturulması gerekmektedir.

Kahramanmaraş, belki de tarihinin hiçbir döneminde karşısına çıkmayacak bu fırsat ile ciddi bir atılım yapmalıdır.

AKSİYONER KİŞİLER İLE ÇALIŞMALAR BAŞLAMALIDIR

GÜÇLÜ bir tanıtım ve doğru bir atılım için aşağıda saydığım maddeler kapsamında ilk fırsatta ortak platformlar kurulmalı ve aksiyoner kişiler ile çalışmalar başlamalıdır.

1-) Şehrin ulaşım sorunları için derhal ciddi bir kamuoyu yaratılmalı, uluslararası havayolu ulaşımının olduğu, İstanbul, Ankara ve İzmir’den doğrudan uçak seferleri başlatılmalıdır.

2-) Adana, Gaziantep ve Kayseri yollarına ait çalışmalar tamamlanmalı ve şehir giriş yolları modern bir görünüm elde etmelidir.

3-) Kahramanmaraş’a gelecek yerli yabancı turistlerin tur programları için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bir program yapılmalı ve turist çeken bir güzergâh planlanmalıdır.

4-) konaklama imkânları geniş bir perspektifte değerlendirilmeli ve gerekirse şehre özel teşvik sistemi içinilgili bakanlıklar ile dirsek teması sağlanmalıdır.

5-) Kayak merkezi ulaşım imkânları ve tesis yeterliliği üzerine ciddi bir çalışma yapılmalıdır.

6-) Termal altyapı güçlendirilmeli ve kaplıcalar cazip hale getirilmelidir.

7-) Tüm sivil toplum örgütleri ile ortak bir platform kurulup, en azından aylık olarak yerel yönetimler ile daimi toplantılar düzenlenmeli gelişim alanları takip edilmelidir.

8-) Demiryolu ulaşımı ile ilgili master planların sonuçlandırılması konusunda girişimlerde bulunularak, şehre demiryolu ulaşımının da imkânı sağlanmalıdır.

9-) Şehir merkezinde kent meydanları kurulmalı, konser ve şölen alanları inşa edilmelidir.

10-) Tarihi çarşıların ve mahallelerin restorasyonları tamamlanmalıdır.

11-) Germenica Antik kenti, şehir müzesi, Kale ve Ulu Camii meydanı özelinde detaylı çalışmalar yapılarak turistik özellikler kazandırılmalıdır.

12-) Kale civarındaki eski meskenler sorunu çok hızlı şekilde çözülüp kentsel dönüşüm ile tarihi Maraş Evleri benzeri yapılar ile dönüşüm yapılmalıdır.

Daha birçok madde ile gelişim alanını sıralayabileceğimiz hususlar Kahramanmaraş için en büyük öncelik halini almalıdır.

Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek olmak üzere Kahramanmaraş’ı sevenler bu tarihi sorumluluğu bir an önce alıp şehrin geleceği için çalışmalara başlamalıdır.