‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş şüphesiz en ağır hasarı alan illerin başında geliyor. Kentin 3’te 1’lik kısmı yıkılmışken, ticarette durma seviyesine geldi. Sanayi alanında Türkiye’nin öncü şehirlerinden olan Kahramanmaraş’ta, yaşanan depremler sebebiyle, fabrikaların lojistik merkezi olan ‘Küçük Sanayi Sitesi’ alanında yapılan hasar tespit raporları neticesinde, faaliyet gösteren bin 869 işyerinden 99’u yıkılırken, 669 işyeri ağır hasarlı ve 161’i orta hasarlı olarak kayıtlara geçti. Depremlerin ardından zorlu süreçten geçen esnaflar için, Dizel Servis - Dost Pompa Bosch Diesel Yönetim Kurulu Başkanı ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sadi Kır, sanayinin bir an önce yeniden ayağa kalkması için çağrıda bulundu.

KÜÇÜK ESNAFLARA DESTEK OLUNMAZSA TOPARLANMASI ÇOK ZOR OLACAK

Sadi Kır, “6 Şubat’ta büyük bir felaket yaşadık. Bu felaketler neticesinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sanayi Teknoloji Bakanımıza, Çevre Şehircilik Bakanımıza sanayinin sıkıntılarını dile getirmeye çalıştık. İş yerleri yıkılmış olan esnafların geçici olarak konteynerlerde faaliyet göstermeleri için kendi imkânlarımızla Ticaret Sanayi Odası’nın imkânını kullanarak yardımcı olmaya çalıştık. Özellikle bakırcılar tarafı dediğimiz yerdeki esnafların iş yerleri depremden dolayı daha fazla yıkıma uğradı. Buralara geçici bir konteyner ayarlamaya çalıştık. Burada ki esnaflarımıza, Tomsuklu’da Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı ile yürütülen 18 bin 500 dönümlük alanda belirli ölçülerde yer verileceği konuşuldu. Biz bir an önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde iş yerleri yapılıp esnaflarımıza verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca esnaflarımıza 2 veya 3 yıl Bağ-Kur ücreti alınmamasını özellikle devlet büyüklerimizden rica ediyoruz. Küçük esnaflar gerçekten çok zor durumda. Küçük esnaflara destek olunmazsa toparlanması çok zor olacak.

Sadi Kır

BÜYÜK, AĞIR ARAÇLAR İÇİN GARAJ YAPILMALI

Kahramanmaraş'ta dışarıdan gelen ağır vasıta araçlara bir garaj yapılması gerektedir. Bunun içinde Büyükşehir Belediyesi’nden onay gerektiği söylenildi. Konuyla ilgili Teknik Makine Odası Başkanımız Muzaffer Çil'e bu durumu ilettim. Konu üzerine Büyükşehir Belediyesine dilekçe verildi.

KMTSO’DAN DEVLET DESTEKLERİ SEMİNERİ KMTSO’DAN DEVLET DESTEKLERİ SEMİNERİ

İŞ VE AĞIR VASITA TAMİRLERİ İÇİN YENİ YER TALEP EDİYORUZ

Kahramanmaraş Küçük Sanayi sitesi içerisinde bulunan iş makinesi ve ağır vasıta araçlar için (kamyon tamircileri) için her esnafımıza en az 5 ile 10 dönüm arasında yer gerekli. Bu konuyla ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdan desteklerini bekliyoruz.

GALERİCİ ESNAFLARIMIZA YER TAYİN EDİLSİN

Galericiler sitesinin yerinin çok küçük olduğu ve bütün şehirde apartman altında galericilerin olduğu bir gerçek. Apartman altındaki çoğu galerici esnaflarımızın iş yerleri çöktü. Biz Ticaret Odasında bu konuyu gündeme getirdik, işin neticesi Büyükşehir Belediyesine kalıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından galerici esnaflarımıza yer gösterilmesi gerekiyor. Apartman altı dediğimiz yerlerden bu şekilde esnaf arkadaşlarımız kurtulmuş olur. Çünkü apartmanın yıkılması sebebiyle dükkânları kullanılamaz hale gelen çok sayıda galerici esnaf arkadaşlarımız var.

Sadi Kiraagzfhzb

4.ETAPTA Kİ 356 İŞYERİNİN TESLİMİ GERÇEKLEŞSİN

Küçük Sanayi Sitesi’nde 4. etap dediğimiz alanda 356 işyeriyle ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı performans analizi istedi. Analiz sonuçların Bir an önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız, bu 356 işyerinin teslimini gerçekleştirirse, esnaflarımız da bir nebze rahatlamış olacak.

YIKILAN İŞYERLERİNİN ELEKTRİK VE SUYU KESİLMESİN

Küçük Sanayi Sitesi esnafımız bir an önce ayağa kalkmalıdır. İş adamlarımız ve sanayicilerimizin genel işleri Küçük Sanayi Sitesinden yapılıyor. Küçük Sanayi sitesinde işyerleri yıkık olan esnaflarımızın elektrik ve suyunun kapatılmaması gereklidir, çünkü bu esnaflarımız iş yerlerinin önüne konteyner veya çadır kurarak işlerine bir şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Maraş Times