Bir zamanlar adı ‘beyaz altın’a çıkan pamuğun en çok üretildiği merkezlerin başında gelen Çukurova ve onun bir uzantısı olarak nitelendirilen Kahramanmaraş’ta çiftçiler pamuğa yeterli desteğin sağlanamadığından şikâyet ededursun, pamuk toplayacak işçi bulamayan üreticiler pamuklarının tarlada kaldığından yakınıyorlar.

Kahramanmaraş’ta, ki bir sanayi şehri olan ve tekstilin göbeğindeki şehrimizde önemli bir yeri olan pamuk ekimi için alanlar daralırken, pamuk üretimindeki düşüşün tekstil sektörünün ihtiyacını karşılamakta da sıkıntı yaşandığı bilinmektedir.

Üreticiler, çok iyi ücret vermelerine rağmen pamuk toplayacak işçi bulamadıklarından yakındılar, “Önümüz kış, kar kapıya dayandı-dayanacak. Pamuk toplayan işçilere kilo başına iyi ücret vermemize rağmen işçi bulamıyoruz. Eskiden Güneydoğu’dan gelirdi, şimdi GAP bölgesi pamuk ekiminde öne geçince, oralardan da işçi gelemez oldu. Pamuk toplama makinaları da yetersiz kalınca, olan bize oluyor. Böyle giderse, zarar edeceğiz pamuklarımız da tarlada heba olup gidecek” diye konuştular.

TOPÇUOĞLU; “AŞIRI BİR SIKINTI YOK!”

Pamukta kilo başına geçen yıl 22 kuruş olan fiyatın, bu yıl 27 kuruş olmasına rağmen pamuk toplama işçisi bulamamaktan yakınanlardan biri de Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu. Çevre illerden de pamuk toplama için işçi bulamayan üreticilerin çok da kaygılanmasına gerek olmadığını belirten Topçuoğlu, “İşçi bulunmuyor, bu doğru. Ürünler elde kalacak olması ekonomiye vurulan darbe demektir. Ancak çok da ümitsizliğe kapılmamak gerek, bölgede halen 16-17 pamuk toplama makinası ile hasat yapılıyor, aşırı bir sıkıntı yok diyebilirim. Kaldı ki, hava şartları da beklendiği gibi güzel giderse, bir haftaya kadar bölgede pamuk hasatı bitmiş olur.” dedi.