Kahramanmaraş Kartalkaya Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı İsmail Kaynar, “Birliğimiz 1994 yılında 1580 sayılı Belediyeler yasasına bağlı olarak kuruldu. Meclis üyelerimiz, Belediye Başkanları ve Muhtarlar doğal delege, geri kalanları ise arazinin büyüklüğüne göre mahalli idareler dediğimiz belediye ve köylerde arazinin büyüklüğüne göre seçimle gelen kişilerdi.

Daha sonra birliğimiz bünyesine birkaç köy daha katıldı. 2005 yılında 5355 sayılı mahalli idareler birliği yasası çıktı. Bu maddeyle “Mahalli İdareler Yasasına” bağlanmış olduk. Sorunlarımız devamlı olarak artmaya başlayınca Mahalli idareler yasası da yeterli gelmemeye başladı. Son olarak da 2011 yılı Mart ayında 6172 sayılı Sulama Birlikleri Yasası çıktı. Bizim kendimize has bir yasamız var. Ama gelin görün ki yasa bizi tatmin etmiyor. Bizi dinlemeden kendilerine göre düzenleyerek çıkardıkları Sulama Birlikleri Yasası, daha önce bağlı olduğumuz Mahalli idareler yasası bile inanın bugünkü yasadan kat kat daha iyiydi. Şimdi biz burada taşeron gibi çalışıyoruz. TBMM’nin neredeyse bir fonksiyonu yok. Başkanın neredeyse bir fonksiyonu yok ama yeterli değil. Bir memur gibi Devlet Su İşlerine bağlı birimmiş gibi çalıştırıyorlar”

SALMAN KAYNARBARAJ HERYERE SU VERİR Mİ?

Bölgemizde su aldığımız kaynağımız Kartalkaya barajıdır. Kartalkaya Barajı 1971 yılında sulama amaçlı kurulmasına rağmen 1981 yılında bu yana Gaziantep’e içme suyu vermekte.

İki-üç yıldan bu yana da hidroelektrik santralleri de devreye girdi. Hal böyle olunca barajdan zaman zaman su sıkıntıları yaşıyoruz. Suyumuz azalmasına rağmen arazimiz aynı şekilde duruyor. Bu suyla ikinci ürün ekemediğimiz gibi birinci ürünümüzü de yeterli şekilde sulayamıyoruz. Bundan dolayı da rotasyon dediğimiz münavebe ekime geçtik. Yani hububat dediğimiz kuru tarım olacak yarısı da sulu tarım dediğimiz Mısır, Pancar vs. ekilecek. Bu tabiki çiftçimizin kaybı demek oluyor”

ÇETİNKAYA BARAJI YOLDA!

“Göksun üzerinde Helete-Düzbağ kasabası yakınlarına Çetinkaya denilen bir baraj yapılacak. Henüz temel atılmadı. Kısmet olursa bu yıl içerisinde temeli atılırsa şayet paramız çok diyen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 4-5 sene sonra yetişir diye umuyorum. İnşallah temennimiz kısa sürede bitirilir de bizde suyumuzun azlığından şikayet etmeyiz.”

BARAJIN BAKIMINI BİZE DEVRETTİLER

“Esas sorun Barajın bakım-onarım işlerini bize devredilip üstüne birde eski yapı olması bir yana yenilemeden devredildi. Dolayısıyla barajın bakım onarımını da yapmak bize düştü. 1971 yılında kurulan yapı olunca yapı olarak eski olunca işin içinden çıkılmaz hal aldı. Ücret olarak da bizim yalnız gelirimiz Sulama Birlikleri olarak çiftçiden topladığımız sulama suyundan gelen gelir. Oda bize yeterli gelmiyor”

DRENAJ PROBLEMİ

“Arazide drenaj sorunu hat safhalara kadar ulaştı. Drenaj demek arazide biriken suyun atılması demektir. Bu atılmadığı zaman tuzluluk dediğimiz olay başlar. Çoraklaşmanın da giderilmesi çok zor olduğu gibi yıllar sürer. Belki de hiç olmaz, araziniz olur hiç ürün yetişmez tuzluluktan dolayı. Ve şuanda da oluşmuş durumda. Bu drenajla bugünkü mevcut şartlarımızla maddi şartlarımızla aşmamız mümkün değil. Ancak bunu Devlet Su İşleri bir makine çalışması parkını dışarıdan getirip öyle kurtarabilir. Devlet Su İşleriyle görüşmemize rağmen biz yapalım ücretini de uzun yıllara yayaraktan alırız denilmekte. Biz zaten sulamadan gelen parayla kendimizi geçindiremiyoruz ki Devlet Su işlerinin iş bedelini karşılayalım. Kaldı ki çok büyük paralara mal oluyor bu işler. Bizim bunu karşılamamız mümkün değil. Arazilerde su çıktığı zaman taban suyu yükseldiği için arazide biçim olmuyor. Mısırda, hububatta araziye makine girmiyor. Su olunca hasat yetişmiyor ve arkasından tazminat davaları açılıyor. İlerde zarar büyük olursa bunun sonu hiç olmayacaktır.”

TARIMSAL ÜRÜNLER ÇOK PAHALI

2012 yılını da kısaca değerlendiren Kartalkaya Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı İsmail Kaynar, “Sulamalar verimli geçtiğini fakat tarımsal girdiler çok pahalı olması hem gübre hem de motorin çok pahalı işçilik çok pahalı. Ama ürünlerimizin fiyatına gelince ise rakamlar çok düşük seviyede. Dolayısıyla gelirleri az gelir az olunca bu bizlere yansıyor. Dediğimiz gibi tarımsal ürünler pahalı, ürünlerimizin satışı ucuz olduğu için çiftçilerimizin gelir düzeyleri de düştü. Sulama ücretlerini yüksek tutmamızın imkanı olmuyor. Bizimden hükümetten beklentimiz motorin ve gübrenin ucuzlatılması en azından KDV’nin alınmamasıdır” dedi. (Bugün/Zeki Demir)