Kahramanmaraş’taki konut olarak kullanılan apartmanlarda çalışan görevliler (kapıcılar) Apartman Görevlileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GÖR-DER) kurdular. Geçici Yönetim Kurulu Başkanlığını Ayhan Güngör’ün yaptığı dernekte başkan yardımcısı olarak Yunus Yüce, sekreter olarak Yunus Güzel, muhasip olarak İsmal Duz, üye olarak ta Durdu Altun, Durdu Karadoğan ve Ali Kılçık görev üstlendiler.
Aralık ayı içerisinde kuruluş işlemleri tamamlanan ve tüzel kişilik kazanan GÖR-DER, dün üyelik başvurusunda bulunan yaklaşık 50 kişiyle bir toplantı yaptı. Toplantıda konuşan geçici yönetim kurulu başkanı Ayhan Güngör, derneğin kuruluş amaçlarını ve yapacaklarını anlatarak, Kahramanmaraş il sınırları içerisinde görev yapan tüm Apartman, işhanı, site, toplu konut, kooperatif gibi yerlerde ücret karşılığı çalışan, fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve Mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan her gerçek ve tüzel kişi bu derneğe üye olma hakkına sahip olduğunu söyledi.
Sosyal ve çalışma alanında faaliyet gösterecek olan GÖR-DER’in amaçlarını “Apartman, işhanı, site, toplu konut, kooperatif gibi yerlerde ücret karşılığı çalışanların sosyal, kültürel, ekonomik, hukuksal dayanışmasını; üyelerinin çalışma yerlerindeki şartlarının iyileştirilmesini ve üyelerine hukuksal destek sağlamak; üyelerinin, işveren konumundaki yönetici ve temsilcilerle yaşadığı sorunları çözmek; üyeleri arasında eğitici, yetiştirici ve eğlendirici çalışmalar yapmak; üyelerinin karşılaştıkları sorunlara çare bulmak” olarak sıralayan başkan Güngör, bu amaçları gerçekleştirmek için yapacakları faaliyetleri de şöyle sıraladı:
NELER YAPACAKLAR?
“Dernek amacını gerçekleştirmek için gelir getirici eğlence, temsil, konser düzenler. Üyelerini bilgilendirmek ve bilinçlendirmek üzere basılı yayın hazırlar. Dernek çalışmalarına yardımcı olmak üzere siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan maddi yardım kabul edebilir. Yasalara aykırı olmamak kaydıyla işletmeler kurar, gayrimenkul edinir, gerektiğinde bu gayrimenkul ve işletmeleri kiraya verebilir veya satabilir. Üyelerinden giriş ve yıllık aidat alır. Faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapar. Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenler. Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap gibi yayınlar ile üyelerine dağıtmak üzere çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkarır.
Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin eder. Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul eder. Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurar ve işletir. Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için lokal açar, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriş eder. Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenler veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlar. Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis eder.
Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda vakıf kurmak, federasyon kurar veya kurulu bir federasyona katılır. Gerekli izin alınarak derneklerin izinle kurabileceği tesisleri kurar. Uluslararası faaliyette bulunur, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olur ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapar veya yardımlaşır. Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütür. Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurar. Gerekli görülen yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açar. Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturur.”
ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
GÖR-DER Başkanı Ayhan Güngör, derneğe ilginin çığ gibi büyüdüğüne dikkat çekerek, kısa bir süre içerisinde 40’a yakın üyelik başvurusunda bulunulduğunu ve hedeflerinin 500 üye olduğunu söyledi. Güngör, ilk önceliklerinin üyelerinin haklarını öğrenmeleri için bir seminer düzenlemek olduğunu belirterek, üyeler arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayacaklarını da ifade etti.