Türkiye çapında 81 ilin hava, su, toprak, gürültü ve atık bakımından “kirlilik” karnesi oluşturuldu. Buna göre 33 şehirde hava kirliliği, 23 şehirde atıklar, 22 şehirde su kirliliği en önemli çevresel problem oldu. Türkiye’de çevreyi kirletenlere verilen ceza da 56 milyon liraya ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iki yılda bir hazırlanan Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Raporu’na göre 81 ilin kirlilik durumu ortaya çıktı.

Akdeniz Bölgesi’ndeki şehirlerden Adana Isparta, Kahramanmaraş ve Osmaniye’de hava kirliliği Mersin’de su kirliliği, Hatay’da toprak kirliliği, Antalya’da atıklar, Burdur’da doğal çevrenin tahribatı birinci öncelikli sorun oldu. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki şehirlerden Ağrı, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Muş ve Tunceli’de atıklar; Bitlis, Elazığ, Kars, Ardahan, Iğdır’da hava kirliliği; Bingöl, Malatya ve Van’da ise su kirliliği en önemli sorun olarak öne çıktı. Ege Bölgesi’nde Afyonkarahisar, Denizli, Kütahya, Manisa ve Muğla’da yoğun hava kirliliği; İzmir, Uşak’ta atıklar, Aydın’da su kirliliği öncelikli çevre sorunu oldu. Adıyaman, Gaziantep, Mardin, Kilis’te hava kirliliği; Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak’ta atıklar; Batman’da su kirliliği sorunu çıktı.

Ankara, Konya, Sivas, Aksaray, Kırıkkale’de hava kirliliği; Çankırı, Niğde, Yozgat ve Karaman’da su kirliliği; Kayseri, Kırşehir, Nevşehir’de atıklar; Eskişehir’de gürültü şikayeti var. Çorum, Kastamonu, Tokat, Zonguldak, Bayburt, Bartın, Karabük’te hava kirliliği; Bolu, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Sinop, Trabzon, Düzce’de atık sorunu çıktı. Hava kirliliği oluşumunun etkili başlıca faktörünün 56 şehirde ısınma, 7 şehirde meteorolojik faktörler, 6 şehirde sanayi, 6 şehirde topografik faktörler ve 4 şehirde de trafik kaynaklı olduğu tespit edildi. Sorunun giderilmesinde en çok karşılaşılan zorluğun toplumdaki bilinç eksikliği olduğu açıklandı. Bilinç eksikliğini ise mali imkansızlıklar, yetersiz denetim ve kalitesiz yakıtlar izledi. Sorunların önlenmesi için denitimler artırılacak.